Η χρήση των περιοχών αυτών είχε παραχωρηθεί, με έκδοση αποφάσεων του Δ.Σ. του ΟΛΒ, διάρκειας μικρότερης των τριών χρόνων, επί μια δεκαετία τουλάχιστον, στους Δήμους Αγριάς και Αλμυρού, έναντι ανταλλαγμάτων και με την υποχρέωση οι Δήμοι να παρέχουν σ’ αυτές τις απαραίτητες υπηρεσίες συντήρησης (καθαρισμούς, ηλεκτροφωτισμό, αποκομιδή απορριμμάτων κ.λπ.).
Στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης, με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των Δήμων αλλά με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, ο ΟΛΒ αποδέχθηκε να μην εισπράττει οικονομικό αντάλλαγμα από τους Δήμους, αλλά να συνεχίζεται απρόσκοπτα η παροχή των υπηρεσιών.
Στις περιοχές αυτές ιδιοκτήτες καταστημάτων αναψυχής και εστίασης υπενοικίασαν εκτάσεις από τους Δήμους και προχώρησαν στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Πριν από ένα μήνα (15 – 11) η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Μαγνησίας ενημέρωσε τον ΟΛΒ, πως είναι άκυρη η παραχώρηση χρήσης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης λιμένος στους Δήμους και πρέπει να ανακληθεί, όπως και έγινε με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Αυτό σημαίνει πως οι απαραίτητες υπηρεσίες συντήρησης, καθώς και η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον ΟΛΒ, γεγονός που δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα αφού ο Οργανισμός δεν διαθέτει τέτοιες υπηρεσίες (καθαριότητας, αποκομιδής απορριμμάτων κ.λπ.).
Για να αντιμετωπισθεί το θέμα που δημιουργείται σε δύο σημαντικές παραθαλάσσιες περιοχές της Μαγνησίας ο Οργανισμός Λιμένος επεδίωξε, όπως προέβλεπε η νομοθεσία, να επιστρέψει τις εκτάσεις αυτές, οι οποίες δεν εξυπηρετούν λιμενικούς σκοπούς, στον κύριο ιδιοκτήτη, το Υπουργείο Οικονομικών και αυτό με τη σειρά του να τις παραχωρήσει στους Δήμους, όπως είχε το δικαίωμα και να συνεχιστεί η διαδικασία χωρίς προβλήματα για τους ΟΤΑ και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Όμως, όπως ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΟΛΒ κ. Γιάννης Πρίγκος, από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ναυτιλίας, αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα, αφού η κυριότητα και η περιουσία των λιμανιών, πέρασε από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ., το οποίο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.
Έτσι ο ΟΛΒ είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει ο ίδιος στην εκμίσθωση χώρων, τη νέα χρονιά, προς τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, αλλά μόνο για τμήματα όπου δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Αυτό, όπως γίνεται κατανοητό, δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα κυρίως στην περιοχή της Αγριάς, όπου τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν, για τις ανάγκες των καταστημάτων, αυθαίρετες κατασκευές (υπόστεγα, πέργκολες, τέντες κλπ), οι οποίες αν δεν αφαιρεθούν κάνει την εκμίσθωση των τμημάτων αυτών αδύνατη, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για τους επιχειρηματίες.
Στο θέμα που δημιουργείται, μοναδική και οριστική λύση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΒ κ. Γιάννης Πρίγκος είναι να προχωρήσει με ευθύνη των Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας ο αποχαρακτηρισμός των περιοχών αυτών, από τμήματα χερσαίας ζώνης λιμένος και μετά να παραχωρηθούν στους Δήμους, όπως άλλωστε υποστηρίζει ο Οργανισμός.
Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΟΛΒ προτίθεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των Δήμων Βόλου και Αλμυρού και εκπροσώπους των επιχειρηματιών για να εκτιμηθεί η κατάσταση.