Οργανισμός Λιμένος Βόλου

Αφίξεις ΚρουαζιεροπλοίωνParking Λιμένος Βόλου Κεντρική Προβλήτα
Τρέχουσες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης
Τελευταία ενημέρωση:
(Ενημέρωση κάθε 30')

Απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά PERS - Και στο λιμάνι του Βόλου

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ESPO Regatta 2021, οκτώ λιμένες έλαβαν τα πιστοποιητικά Port Environmental Review System  (PERS) στο πλαίσιο ειδικής τελετής. Ο ESPO συγχαίρει όλα τα πιστοποιημένα λιμάνια για το εξαιρετικό τους επίτευγμα.

 


Κατά τη διάρκεια της τελετής, το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας (NL/BE) και το λιμάνι του Όσλο έλαβαν τα πρώτα πιστοποιητικά PERS. Το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας εντάχθηκε στην EcoPorts το 2018 και είναι ο πρώτος διασυνοριακός λιμένας που έχει πιστοποιηθεί με PERS, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των διακρατικών λιμένων να υπερέχουν στην περιβαλλοντική διαχείριση στην Ευρώπη. Το λιμάνι του Όσλο (ΝΟ) έδειξε απίστευτη αφοσίωση επιτυγχάνοντας το PERS του μέσα σε ένα χρόνο από την ένταξή του στο Δίκτυο EcoPorts.

Από τα έξι λιμάνια που έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, το λιμάνι Shoreham (Ηνωμένο Βασίλειο) αποτελεί πρότυπο για την οικοδόμηση σχέσεων λιμένα-πόλης. Το λιμάνι έλαβε την πέμπτη πιστοποίηση PERS κατά τη διάρκεια της τελετής PERS, έχοντας ενταχθεί στην EcoPorts το 2011. Η Λιμενική Εταιρεία Shannon Foynes (IE) εντάχθηκε στην EcoPorts την ίδια χρονιά. Ως ο μοναδικός ιρλανδικός λιμένας με πιστοποίηση PERS, έλαβε την τέταρτη πιστοποίηση PERS φέτος και δεσμεύεται να προωθήσει τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη χρήση βιομάζας, τα απόβλητα ενέργειας και την ανακύκλωση.

Ο λιμένας της Huelva (ES) συνεχίζει να παρακολουθεί τις βασικές περιβαλλοντικές προκλήσεις και να βελτιώνει την περιβαλλοντική του διαχείριση στο πλαίσιο της τρίτης επαναπιστοποίησης PERS από το 2016. Το λιμάνι του Pori (FI) είναι το μοναδικό λιμάνι με πιστοποίηση PERS της Φινλανδίας, το οποίο εντάχθηκε στην EcoPorts το 2018. Ως πρωτοπόρος στην περιβαλλοντική διαχείριση, το Pori γίνεται το πρώτο λιμάνι στη Φινλανδία που πιστοποιείται εκ νέου με PERS. 

Το λιμάνι του Βόλου είναι επί μακρόν μέλος της EcoPorts από το 2012 και επιστρέφει στο PERS, και επαναπιστοποιείται μετά από αρκετό χρονικό διάστημα που δεν είχε πιστοποίηση. Ως λιμένας εκτός ΕΕ, η Asyaport (TR) πέτυχε πιστοποίηση PERS, έχοντας προσχωρήσει στην EcoPorts το 2015.

Η Γενική Γραμματέας του ESPO Isabelle Ryckbost σχολίασε: «Η επιτυχία του Δικτύου EcoPorts δείχνει ότι οι ευρωπαϊκοί λιμένες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα ζητήματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και της βιωσιμότητας. Με πάνω από το ένα τέταρτο όλων των μελών της EcoPorts πιστοποιημένα, το Δίκτυο καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών λιμένων, καθιστώντας το ένα όλο και πιο αντιπροσωπευτικό και χρήσιμο φόρουμ για τα μέλη του και άλλα λιμάνια σε όλη την Ευρώπη. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μαζί με αυτούς τους λιμένες με πιστοποίηση PERS και τα άλλα μέλη της EcoPorts για την ενθάρρυνση του οικολογικού πρασίνου στους ευρωπαϊκούς λιμένες.»

Ο Συντονιστής του ESPO EcoPorts, Valter Selén, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συγχαίρουμε αυτά τα οκτώ λιμάνια για την επίτευξή τους. Το δίκτυο EcoPorts πηγαίνει από δύναμη σε δύναμη, με τα νέα μέλη να είναι πιστοποιημένα και τα μακροχρόνια μέλη να επιλέγουν να πιστοποιηθούν εκ νέου με το EcoPorts PERS. Το Δίκτυο EcoPorts διαθέτει πλέον συνολικά 30 λιμάνια πιστοποιημένα με PERS από διάφορα μέρη της Ευρώπης  Βόρεια και Νότια, Ανατολική και Δυτική, και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα λιμάνια να συμμετάσχουν σε αυτή την αυξανόμενη πρωτοβουλία.»

Η κοινότητα EcoPorts αποτελείται από 105 διαφορετικά μέλη από 25 έθνη. Αναπτύχθηκε από λιμένες, για λιμένες, το PERS είναι το πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης επιλογής για τους ευρωπαϊκούς λιμένες. Είναι το μόνο αναγνωρισμένο πρότυπο για τον τομέα των λιμένων στην αγορά. Η συμμόρφωση με το πρότυπο PERS της EcoPorts αξιολογείται ανεξάρτητα από το Lloyd’s Register και το πιστοποιητικό έχει ισχύ δύο ετών.