Οργανισμός Λιμένος Βόλου

Αφίξεις ΚρουαζιεροπλοίωνParking Λιμένος Βόλου Κεντρική Προβλήτα
Τρέχουσες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης
Τελευταία ενημέρωση:
(Ενημέρωση κάθε 30')

Υπογράφτηκε η σύμβαση για τη μεταφορά του σκραπ

Σάρκα και οστά παίρνει ένα πολύ σημαντικό έργο για το λιμάνι του Βόλου και την πόλη, καθώς υπογράφηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΒ Σωκράτη Αναγνώστου κι εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Γ.Τσαλαπόρτας ΑΤ με δ.τ. «ΑΚΤΙΣ Α.Τ.Ε.», παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη, η σύμβαση μεταφοράς δραστηριότητας διακίνησης χύδην παλαιοσίδηρου (scrap) από τον προβλήτα 1 στον προβλήτα 3.


 Το έργο, είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.914.000  ευρώ χρηματοδοτείται κατά 100% από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και φορέας υλοποίησης  είναι ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ΟΛΒ ΑΕ.

Οι εργασίες προβλέπουν διαμόρφωση του ανατολικού τμήματος του προβλήτα 3  σε έκταση 19.500 τ.μ. προκειμένου να διακινείται χύδην παλαιοσίδηρου – σκραπ.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει, την κατασκευή του δαπέδου απόθεσης του παλαιοσιδήρου μετά των  αναγκαίων  έργων για συλλογή των στραγγιδίων της διαβροχής, εκπλύσεως της επιφάνειας και πιθανής ισχυρά βροχόπτωσης, την αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης ανωδομής του κρηπιδότοιχου με τις συναρτώμενες  διαμορφώσεις όπως επιβάλλονται  για τους λειτουργικούς λόγους, την κατασκευή του συγκροτήματος  επεξεργασίας στραγγιδίων και απόνερων διαβροχής, έκπλυσης επιφάνειας απόθεσης και πιθανών όμβριων, το σύστημα συλλογής και διαχείρισης των στραγγιδίων  διαβροχής του scrap  και των πιθανών όμβριων (αποχέτευση χώρου διαβροχής) μετά των φρεατίων και δικτύων, τα έργα εξυγίανσης και διαμόρφωσης των παρακείμενων χωμάτινων επιφανειών, του υπόβαθρου του χώρου απόθεσης, κλπ, τη διαμόρφωση των επιφανειών κυκλοφορίας, ελιγμών, προσέγγισης, φόρτωσης και μεταφοράς του scrap μέσω των βαρέων οχημάτων  και γενικότερα την κυκλοφοριακή οργάνωση του χώρου τις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις κι επί μέρους  κατασκευαστικές λεπτομέρειες και εργασίες.

 Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «Λύνουμε ένα πάγιο, χρόνιο αίτημα των κατοίκων των Παλαιών, των παράκτιων περιοχών του Παγασητικού και βελτιώνουμε το περιβάλλον. Σε συνεργασία με τον ΟΛΒ, εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020  ένα έργο ουσίας, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία διακίνησης σκραπ, που αναβαθμίζει  τις υποδομές του λιμανιού και προστατεύει το περιβάλλον. Με το έργο αυτό, μεταφέρεται η δραστηριότητα διακίνησης χύδην παλαιοσιδήρου στον προβλήτα 3,  σε σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις,  που πληρούν όλους τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Κωνσταντίνος Τζήμος δήλωσε ότι «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, της πόλης και θα «βοηθήσει» στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του λιμένος. Ήταν υποχρέωση του λιμένος βάσει της ΑΕΠΟ του 2011 και πλέον υλοποιείται».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Σωκράτης Αναγνώστου δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα, το οποίο η τωρινή διοίκηση το διεκδικήσαμε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, για την χρηματοδότηση του έργου κατά 100%, καθώς είναι περιορισμένοι οι οικονομικοί πόροι του ΟΛΒ. Πλέον, με τη μεταφορά του σκραπ, δρομολογούνται μια σειρά σχεδιασμών για την ανάπτυξη κι αξιοποίησης του προβλήτα 1 του λιμένος Βόλου και ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Το λιμάνι του Βόλου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η λειτουργία κι ανάπτυξή του, κάτω από αυστηρά περιβαλλοντικά πρωτόκολλα, τα οποία τηρούνται απαρέγκλιτα από τον ΟΛΒ».