ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΒΟΛΟΥ

Χαιρετισμός Διοίκησης


Το λιμάνι του Βόλου είναι ένα σύγχρονο λιμάνι που επιδιώκει την ανάπτυξη των εμπορικών και τουριστικών δραστηριοτήτων του, τη διαρκή βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τα πλοία και τους ατομικούς  χρήστες του, και τη μεταμόρφωσή του σε ένα πράσινο και έξυπνο λιμάνι που να είναι μηχανή ανάπτυξης για την περιοχή.

Η πλεονεκτική του γεωγραφική θέση ως το μοναδικό μεγάλο λιμάνι μεταξύ των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αλλά και η εγγύτητά του προς την ανατολική πλευρά του Αιγαίου, του προσδίδουν  μια ιδανική θέση μιας σημαντικής πύλης για διεθνείς αλλά και για συνδυασμένες μεταφορές, καθώς έχει ήδη σημαντικές συνδέσεις με τα χερσαία δίκτυα της χώρας (ΠΑΘΕ, σιδηροδρομικό δίκτυο) οι οποίες μάλιστα είναι σε τροχιά αναβάθμισης.

Επομένως το λιμάνι επιδιώκει να έχει διεθνή δραστηριότητα που να συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, συνδέοντας τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο (και τις περιοχές πέραν αυτών) με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Όμως παράλληλα επιδιώκουμε το λιμάνι να αποτελεί μηχανή ανάπτυξης της ίδιας της πόλης και της περιφέρειας. Γύρω από τη δραστηριότητα του λιμανιού εκ των πραγμάτων δημιουργείται ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα  που μέσα του φιλοξενούνται δεκάδες  βιομηχανικοί, βιοτεχνικοί και εμπορικοί κλάδοι. Το λιμάνι οφείλει να είναι εκεί παρόν και με τον δικό του τρόπο, του ανοίγματός του προς σύγχρονες βιομηχανικές δραστηριότητες,  να συμβάλει στην άνοδο των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής.  

Στη σύγχρονη εποχή της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης, οι ρόλοι αυτοί πρέπει να περνούν μέσα από τις επιταγές της οικο-περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθησίας, και για να γίνεται αυτό με επιτυχία πρέπει κανείς να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Η επιταγή για ένα πράσινο και έξυπνο λιμάνι είναι μια αναπόδραστη αναγκαιότητα που δεν σχετίζεται μόνο με το περιβάλλον και την κοινωνία αλλά και με την ίδια την αποτελεσματικότητα του λιμανιού στην εξυπηρέτηση των χρηστών του.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στο όραμά μας για το λιμάνι του Βόλου, της Θεσσαλίας, της Ελλάδας, που έχουμε πρόθεση να αναγάγουμε σε έναν ακόμη σημαντικότερο πόλο αναφοράς της ανάπτυξης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Ο Πρόεδρος

Παντολέων Σκάγιαννης

Καθηγητής ΠΘ.